Як виховати правильне ставлення у дітей до грошей

 З самого юного віку ми розуміємо, що для втілення всіх наявних бажань потрібні гроші. Причому, природно, це не закладено у нас генетично, цьому вчить нас життя. Адже не раз в сімейних розмовах малюки чують про гроші, коли йдуть з мамою в магазин, то теж помічають, що продукти не беруться просто так, мама за них розплачується.

Як виховати правильне ставлення у дітей до грошей

Фото взято з відкритих джерел: static.wixstatic.com

Кожен раз, потураючи дитині в його прохання "купи", ми самі вчимо його тому, що за гроші купується багато, в тому числі ваша любов до нього. Дуже важко вибрати правильну тактику-відгороджуючи дитину від усього, що пов'язано з грошима, можна виховати утриманця, який ніколи не зрозуміє економічних проблем в сім'ї. У той же час, перебільшуючи значимість грошей, можна виховати в дитині почуття заздрості і жадібності. Так що постарайтеся з раннього дитинства розповідати дитині, що завжди купується в першу чергу (їжа, одяг, взуття), і озвучуйте вартість цих продуктів.

Також намагайтеся, щоб дитина вносила свій внесок у поліпшення сімейного добробуту. І зовсім необов'язково, щоб він десь працював або підробляв, це може бути допомога в прибиранні або на ділянці, похід в магазин і пр.намагайтеся похвалити і подякувати дитині, так ви покажете, що його допомога дійсно дуже важлива для вас. Якщо в сім'ї якісь тимчасові матеріальні проблеми, дитина теж повинен знати про них. Розповідайте дітям з дитинства, чим займаєтеся на роботі – будь то просування сайтів або робота в архіві, малюкам це цікаво, не секрет, що захоплення батьків багато дітей успадковують.

Багато хто вважає, що дітей не треба вчити все розраховувати до дрібниць, тому що вони і так багато в чому розважливі.

Але, будьте впевнені, ця розважливість стосується тільки задоволення їх особистих бажань. Якщо у батьків робота пов'язана з комп'ютерами та Інтернетом, буде непогано поступово знайомити дитину з можливостями мережі – хтозна, може бути, освоївши в 10 років, що таке реклама на google adwords, в 18 син або дочка будуть живити амбітні плани щодо роботи в цій компанії.

Вчіть дитину, що зароблені гроші будь-ким із сім'ї витрачаються на всіх членів цієї сім'ї. Хваліть дітей за перші, навіть незначні, зароблені гроші, говорите йому, на що вони будуть витрачені. Ну, а якщо це порівняно велика сума, то разом подумайте, на що її витратити. Не намагайтеся покласти всю цю суму в сімейний бюджет, навіть якщо він зовсім порожній, нехай дитина отримає задоволення від зароблених грошей.


Вчіть дітей з дитинства правильно розпоряджатися грошима, щоб їм легше жилося в дорослому житті.