Стратегія інвестування: що це таке і як вибрати відповідну

Що таке інвестиційна стратегія?

Це чіткий план ваших дій на біржі. Він повинен враховувати, з якою метою і на який термін Ви хочете інвестувати гроші, як часто мають намір здійснювати операції, на що будете орієнтуватися в своїх рішеннях. А також - на який прибуток розраховуєте і з якими збитками готові змиритися.

Стратегія допоможе вам скласти зважений інвестиційний портфель, уникнути необдуманих рішень, а значить, знизити ймовірність втрат.

Інвестиції завжди пов'язані з ризиком втратити гроші, але, якщо ви будете діяти просто за покликом серця або за порадою знайомих, це тільки ускладнить ситуацію. Тому потрібно дотримуватися чіткого плану. При цьому не варто забувати його переглядати, наприклад коли ситуація на ринку дуже сильно змінюється.

1. Визначтеся з метою

Дайте собі відповідь на кілька питань: навіщо ви хочете інвестувати, яку суму готові вкласти і коли саме вам знадобляться гроші.

Одні за допомогою інвестицій хочуть накопичити на автомобіль, інші розраховують оплатити навчання дітям, а хтось планує забезпечити собі безбідну старість. Цілей, як і інвестиційних портфелів, у вас може бути кілька.

2. Встановіть термін

Він безпосередньо залежить від вашої інвестиційної мети, а вірніше, від того, коли саме вам знадобляться гроші. По терміну стратегії бувають:

  •  довгостроковими - ви розраховуєте на повернення інвестицій не раніше ніж через три роки;
  •  середньостроковими - ви готові вкластися на період від року до трьох;
  •  короткостроковими - ви плануєте забрати гроші з фондового ринку менше ніж через рік, або вони взагалі можуть вам знадобитися в будь-який момент.

Довгострокова стратегія дозволяє вибрати практично будь-які інструменти з різними рівнями ризику та очікуваного доходу.

Підійдуть і вкладення в дорогоцінні метали – їх ціни сильно коливаються і за рік-два можуть впасти. Але на довгих дистанціях вони, як правило, випереджають інфляцію і служать захисним активом в періоди глобальної нестабільності на фінансових ринках.

Коли ви граєте довго, особливо важливо розподіляти вкладення між різними компаніями, галузями та типами цінних паперів – диверсифікувати інвестиції. Так ви зробите склад вашого портфеля збалансованим і зменшите ризики.

У середньостроковій стратегії набір інструментів трохи менше, але все ж досить великий. Ви можете вибирати активи, які нехай і коливаються в ціні, але на горизонті 1-3 років зазвичай приносять прибуток. Наприклад, акції надійних компаній, які регулярно виплачують дивіденди, облігації федеральної позики або надійні корпоративні облігації, паї біржових, відкритих або інтервальних пайових фондів.

У разі середньострокової і довгострокової стратегії немає необхідності постійно відстежувати котирування, досить стежити за ситуацією на ринку в цілому і періодично коригувати склад свого портфеля.

При довгостроковому інвестуванні можна отримати додатковий дохід, якщо використовувати індивідуальний інвестиційний рахунок (ІВС). Чи не знімайте з нього гроші протягом трьох років і на додачу до прибутку від вкладень зможете отримати інвестиційний податкове вирахування.

Якщо ж гроші вам можуть незабаром знадобитися, вибирайте короткострокову стратегію.

Вам підійдуть тільки ліквідні активи-тобто такі, які можна продати в будь-який момент. Наприклад, вільно торгуються на біржі акції, облігації, паї відкритих і біржових ПІФів.

Прибутковість короткострокових інвестицій набагато більше залежить від тимчасових коливань котирувань ваших активів, ніж у випадку з довгостроковими вкладеннями. Якщо ви націлені на отримання швидкого прибутку, то повинні бути готові до серйозних збитків.

3. Оцініть, скільки часу плануєте витрачати на інвестиції

Якщо ви не готові постійно відстежувати зміни на фінансових ринках, читати новини і вивчати звітність компаній, ваш варіант – пасивна стратегія. Вона оптимальна при довгострокових і середньострокових вкладеннях.

В цьому випадку не потрібно приділяти багато часу аналізу поточної ситуації. Однак навіть при пасивному підході не можна просто зібрати портфель і забути про нього – будь-які інвестиції вимагають контролю. Час від часу потрібно оцінювати свої активи і їх ризики, при необхідності коригувати свій набір – наприклад, раз на квартал або на півроку.

Інвестори, готові оперативно реагувати на новини і торгувати буквально щодня, використовують активну стратегію. Вони вибирають інструменти, які можуть принести максимальний дохід, і постійно відстежують найкращий час для покупок і продажів.

Активна стратегія дозволяє отримати більший прибуток, але при цьому вона пов'язана і з більш високими ризиками. Успішність такої стратегії залежить від того, наскільки вірно ви оцінили ситуацію на ринку. І потрібно мати на увазі, що активним інвесторам доводиться платити більше комісій за операції брокеру і біржі, ніж пасивним.

При виборі інвестиційного плану враховуйте в тому числі і свій характер. Активні стратегії вимагають багато енергії і міцних нервів. Якщо ви важко переживаєте втрату грошей і можете піддатися паніці, не варто починати ризикову гру.

4. Вирішіть, до якого ризику готові

За рівнем ризику інвестиційні стратегії поділяються на консервативні, помірні та високоризикові. Зазвичай чим більше потенційний прибуток від вкладень, тим вище ймовірність все втратити.

Консервативна стратегія підходить тим, хто не хоче ставити під удар свій капітал. Головна мета таких інвесторів-уберегти свої гроші від інфляції. Найчастіше консервативні інвестори вибирають ОФЗ, папери найбільших компаній і дорогоцінні метали.

Високої прибутковості від таких вкладень чекати не варто-як правило, вона буде на рівні ключової ставки Банку, іноді трохи вище. Однак такі інвестиції можуть принести більше, ніж відсотки по банківському депозиту (особливо якщо людина оформить податкове вирахування). А ймовірність збитків не дуже велика.

Якщо ви, навпаки, женіться за максимальним прибутком і в той же час легко змиріться з втратою Ваших вкладень, вам підійде високоризикова, або агресивна стратегія.

Найчастіше такий підхід вибирають молоді люди, у яких є час і сили на те, щоб в разі втрат відновити свої заощадження. Агресивні інвестори часто вкладаються в акції недооцінених ринком компаній. Такі папери можуть як різко вирости і принести великий прибуток, так і залишити вас ні з чим.

Більшість інвесторів все-таки віддають перевагу помірній стратегії. Вона передбачає вибір фінансових інструментів з різним рівнем ризику. Наприклад, третину грошей можна вкласти в найнадійніші облігації – держави і найбільших компаній, а також в дорогоцінні метали. Половину направити в акції першого котирувального списку і паї індексних ПІФів. А невеликою частиною ризикнути-купити потенційно більш дохідні акції або облігації середніх і малих компаній.

При помірній стратегії інвестор формує збалансований портфель, який дозволяє отримати більш високу прибутковість, ніж консервативний, але при меншому рівні ризику, ніж агресивний.
Ставлення інвестора до ризику часто пов'язане з тим, скільки часу він готовий витрачати на торги. Помірна і консервативна стратегії зазвичай не передбачають високої активності, в той час як агресивний інвестор може здійснювати десятки угод в день.

Я визначився зі стратегією. Що робити далі?

Спочатку потрібно як слід розібратися в роботі біржі і особливості різних фінансових інструментів. Вибрати оптимальний спосіб підготовки допоможе текст»де вчитися інвестувати".

Якщо після навчання ви готові торгувати самостійно, вибирайте брокера і приступайте до інвестицій.

Коли вам все ж важко орієнтуватися на біржі, можете звернутися до інвестиційного радника. Він підкаже, як скласти початковий портфель, а потім при необхідності допоможе його коригувати.

ІНВЕСТ радники несуть відповідальність за свої рекомендації – на відміну від численних ІНВЕСТ блогерів, які далеко не завжди діють у ваших інтересах. Укладати договір про інвестиційне консультування варто тільки з фахівцями, у яких є ліцензія Банку.

Якщо ж ви не хочете самі проводити угоди, можна доручити це довірчому керуючому. Він запропонує вам на вибір вже готові стандартні ІНВЕСТ стратегії або розробить для вас індивідуальну. Залишиться тільки визначитися, яка з них вам підійде. І в будь-якому випадку час від часу краще контролювати стан свого портфеля.

Якщо вам здається, що стратегія не працює, приносить не достатній прибуток або навіть збитки, обговоріть з керуючим можливість поміняти стандартну стратегію на іншу або скорегувати індивідуальну.