Шахрайство з банківськими картами онлайн

Стати жертвою шахрая можна не тільки на вулиці. З розвитком технологій мисливці за наживою швидко освоїли і віртуальний простір. Розглянемо, які схеми працюють в Інтернеті і як можна убезпечити себе від крадіжки.

Місце дії: сервіс оголошень


Якщо ви вирішили купити товар з рук або продати непотрібну вам річ, будьте уважні — шахраї нерідко грають роль покупців або продавців. На Ваш товар знаходиться вкрай зацікавлений покупець, який готовий перевести аванс на ваш рахунок і просить у вас не тільки номер карти або номер телефону, але і код перевірки автентичності карти (три цифри на зворотному боці, наприклад, CVV або CVC). Такий підхід повинен вас насторожити-адже для переказу грошей досить знати тільки номер карти.

Якщо ви купуєте товар з рук, у вас можуть попросити передоплату і повідомити всі дані карти. Якщо перед вами шахрай, то в кращому випадку ви залишитеся без грошей, які відправили авансом. У гіршому — якщо у вас попросили всі дані карти-ризикуєте залишитися і без коштів на рахунку.

Як запобігти?

Будьте обережні, купуючи товари з рук через соціальні мережі або спеціальні сайти. Завжди намагайтеся перевірити потенційного покупця або продавця за відгуками. У спільнотах і на сервісах зазвичай є "чорний список" (і покупців, і продавців) і модератори. Перевірте профіль продавця - часто шахраї створюють фальшиві сторінки з мінімумом інформації.

Місце дії: соціальні мережі та месенджери

Ваш друг надіслав вам особисте повідомлення з проханням позичити грошей або з дивною посиланням. Це означає лише одне-аккаунт вашого друга зламали.

Незнайома людина пише вам особисте повідомлення, в якому пропонує стабільний і високий дохід за якусь нескладну роботу. У повідомленні немає конкретної інформації, але є посилання, по якій ви нібито знайдете подробиці. За таким посиланням немає роботи мрії-хіба що комп'ютерний вірус.

Часто шахраї представляються співробітниками відомих брендів і компаній з будь-яких областей. Вам обіцяють кредити під низький відсоток, великі знижки, безкоштовні товари або кажуть, що ви виграли в конкурсі. Щоб отримати приз або знижку, від вас вимагається всього нічого — повідомити дані Вашої картки, паспорта або все відразу.

Як запобігти?


Якщо дивні повідомлення через соціальні мережі шле ваш друг, якомога швидше зателефонуйте йому і з'ясуйте, чи дійсно йому потрібна допомога. Або шахраї зламали його аккаунт - і можуть обдурити когось ще. Наприклад, його бабусю!

Посилання з повідомлень незнайомців - не найкращий спосіб шукати заробіток в Інтернеті, тому що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці.

Якщо незнайомці пишуть вам від імені компанії або бренду, краще уточнити інформацію на офіційному сайті компанії або її сторінці в соціальній мережі — великі компанії рідко проводять конкурси, в яких ви можете перемогти, навіть не беручи участь, і ніколи просто так не запитують ваші особисті дані, а тим більше дані карти.

Місце дії: електронна пошта

Вам на пошту надсилають листи з обіцянкою подарунків, грошей і кредитів. Шахраї намагаються заманити вас чим завгодно: пропонують роботу з великою зарплатою, яку ви не шукали. Пишуть, що ви виграли машину. Надсилають відповідь на нібито ваш лист. Просто хочуть "познайомитися ближче".

У рядку відправника може бути як невідома вам людина (часто іноземець), так і відомий сайт, платіжна система, онлайн-сервіс або банк. Нічого страшного не станеться, якщо ви просто відкриєте лист, але не переходите по посиланнях і не завантажуйте вкладення з листа — так ви ризикуєте заразити комп'ютер вірусом, який дозволить шахраям його контролювати. І тим більше не вводьте дані Вашої картки.

Як запобігти?

У пошті є вбудований спам-фільтр-частина підозрілих листів завжди потрапляє в спеціальну папку. Але незважаючи на це завжди звертайте увагу на заголовок листа, його відправника і зміст. Компанії завжди розсилають поштові розсилки з одних і тих же адрес і рідко допускають помилки в листах — А ось шахраї часто пишуть з великою кількістю помилок, нечитабельних системою символів і перебріхують назву компанії в адресі. Не переходьте за посиланнями з таких листів і не завантажуйте вкладення з них.

Місце дії: сайт-двійник

Шахраї копіюють відомі сайти, використовуючи схожу назву компанії і оформлення. Наприклад, ви хочете дізнатися, чи є у вас штрафи в ГИБДД або як оформити кредит онлайн, а потрапляєте на фішинговий сайт, тобто сайт-клон. Якщо ви введете на таких сайтах свої дані, вони потраплять в руки зловмисників.

Як запобігти?

Завжди звертайте увагу на адресний рядок браузера: на сайті-клоні буде допущена помилка. Сплачуйте покупки тільки через сайти з захищеним з'єднанням і значком платіжної системи. Уважно вивчіть і зміст сайту-зловмисники часто неуважно ставляться до наповнення сайту. Додайте в закладки сайти, якими часто користуєтеся, щоб не набирати адресу вручну — так ви не помилитеся в назві і потрапите на потрібний вам сайт.

Місце дії: ваш смартфон

Шкідливі програми вміють маскуватися під мобільні банки і таїтися в різних додатках, які ви завантажуєте на телефон.

Як запобігти?

Завантажуйте програми на телефон тільки в офіційному магазині. Звертайте увагу в першу чергу на розробника програми — в офіційних банківських додатках вказано сам банк. Уважно читайте опис і не завантажуйте додатки сторонніх розробників.